Søppelmennesker ut av søpla!

Krisa er et faktum: Rumenere har begynt å stjæle søppel på Vindern.

Det er Aftenposten som i dag kan fortelle at tiggere fra Øst-Europa har begynt å gå gjennom søppelkassene til private villaer på Vindern. Avisa har intervjua en av villaeierne, som kan fortelle at de fleste naboene reagerer med sinne på historien. – Jeg har egentlig litt vondt av dem, de la tilbake alt de hadde tenkt å ta med seg, sier han om da han tok dem på fersken og viste dem bryskt vekk, vel og merke etter at han hadde sikra Aftenposten et bilde.

Ok. Sikkert en tåredryppende historie om utrygghet, skittenhet og rike menneskers hjelpesløshet for noen. Ikke for meg.

For dette. Det er de rumenske tiggernes hverdag. Dette er de menneskene som er minst ønska her i byen, men som har få andre steder å dra. Vi andre ønsker ikke en gang å anerkjenne at de fins, men når vi gjør det, er det altså på grunn av de problemene de skaper for oss. Perspektivet er imidlertid at Vindern-gjengen får avbrutt middagen av et par brysomme mennesker mens de rumenske tiggerne bare kan drømme om å noen gang få spist middag – selv en som kommer fra søpla. På Vindern kan problemet løses ved å kontakte Renovasjonsetaten for å få låst inne søppelkassa fram til tømming og brenning, for de rumenske tiggerne virker problemet stadig mer uløselig.

Hvis få anerkjenner de rumenske tiggerne så er det enda færre som ønsker å hjelpe dem på måter vårt samfunn kan akseptere. Rumenske tiggere kommer ikke inn på Fattighuset. De får ikke lov til å bruke offentlige griller i parken. De får ikke lov til å sove under ei bro eller i et parkeringshus, slik at de faktisk kan ha et håp om å ikke fryse ihjel i løpet av natta. De kan ikke sitte på gata og tigge. Og nå kan de altså ikke spise søppelet vårt heller. Selv om de rydder bedre etter seg enn den jevne vestkantborger fordi de faktisk bryr seg om verden utenfor sin private eiendom (de har jo ingen).

Samtidig kan det kanskje være verdt å påpeke at containerdykking lenge har vært et utbredt fenomen. Faktisk er det rimelig poppis og aldri så lite trendy at miljøaktivister roter gjennom søppel for å finne brukbare ting, enten det er mat eller møbler. Ingen stiller spørsmål ved det – det er for en god sak, og vi kaster jo alt for mye . Da kan vi kanskje huske på at selv om miljø og begrensning av overforbruk er aldri så bra saker, så vil overlevelse alltid være bedre – eller i det minste mer prekært.

Det er selvfølgelig også slik at folk på Vindern liker å hjelpe mennesker. Det gis stadig ei krone til sultne barn i Afrika der i gården, og loppemarkedene er massive. Ingen skal komme og pirke i deres samvittighet. Men de kan altså ikke hjelpe mennesker som kommer dem for nære, og i hvert fall ikke dem som forstyrrer middagen. Folk skal holde seg østenfor Skippergata og vestenfor Statoil om de skal ha noen sjans. Vi liker nemlig å definere akseptable og ikke-akseptable fattige her til lands. Og vi liker å fortelle dem hvordan de bør oppføre seg . Det innebærer stort sett at de kun bør ses på bilder, der de er innstøpt i antibac og bare åpner munnen for å takke når vi selv syns vi har vært greie.

Ingen burde være  tvunget til å stjele søppel, men sannheten er at noen er det. Jeg klandrer ingen for at de har mer lyst på søpla til rike villaeiere på Vindern enn på søpla til fattigere mennesker i Øst-Europa. Jeg ville sannsynligvis hatt samme preferanser. Miljøet sender forøvrig en varm takk.

(Forresten, det var kanskje noen av dere der oppe på Vindern som støtta papirløse barn her i forrige uke? La meg da minne dere om at også de rumenske tiggerne har barn. En stor andel av dem er også papirløse. Og litt ekstra sultne).

119 comments

 1. Lars

  Hadde tenkt å skrive dette på aftenposten-artikkelen men orker ikke registrere meg på det disquis-greiene. Du skrev akkurat det jeg tenkte. Vinklingen på saken er jo helt absurd, og det sier litt om hvor anale vi er når det gjelder konseptet privat eiendom. Det er jo ikke hyggelig at folk går rundt på tompta di, men det burde ikke være noe som heter å stjele søppel. Det er ting folk har tatt farvel med.

  Du virker som en grepa dame i motsetning til fotballfruer og andre bloggere 🙂

 2. Irene

  Jeg synes dette er veldig vanskelig – jeg ser absolutt dine poeng, men samtidig ville jeg ikke likt om folk gikk gjennom sopla mi og jeg synes det er et problem at det er saa mye mer tigging og tyverier i Oslo. Og de ER faktisk rumenske statsborgere, jeg vet at livet der ikke er lett men livet er vanskelig veldig mange steder…

 3. @ytterski

  Trenger hjelp til tydeliggjøring av hvilke praktiske konsekvenser du savner generelt, og spesielt i denne konkrete Vinderen-saken. Så slipper jeg å spekulere.

 4. Diorella

  Du er totalt kunnskapsløs på dette området!
  Sigøynere du snakker om er statsborgere av Romania og Bulgaria.
  Deres juridisk status i Norge – turister med lov til 3 mnd. opphold.
  Det er fult lovlig å be dem å bevise at de har både midler til opphold og bosted, de må også forklare mål med oppholdet i Norge. Deretter kan de bli nektet innreise dersom kravene ikke er oppfylt.
  En annen trist sak er at disse turister kan ha tuberkoløse, lus, syfilis og andre smitsomme sykdomer som de sprer rund omkring på bus, trikk, tog, benker og stoler rund omkring.

 5. Lise

  De må gjerne rote i søpla mi, så lenge de ikke bryter seg inn i leiligheten min og stjeler undertøy og 20000 kroner, slik de gjorde for et par år siden. Majoriteten av disse sigøynerne (for det er de som er sånn, ikke rumenere generelt, vi har ærlige rumenere, men ikke sigøynere) er ikke mennesker vi vil ha her i landet. De stjeler og bæsjer ved Akerselva. Æsj

 6. Ingvild

  Du sier akkurat det jeg tenkte da jeg leste artikkelen. Jeg orker ikke en gang se på kommentarfeltene under artiklene som omhandler ikke norske fattige i Oslo, blir dårlig og deprimert av det menneskesynet mange har..

 7. TK

  Jepp, det er sannelig et forferdelig menneskesyn jeg har når jeg ikke vil at folk skal ta seg til rette uten lov på min private eiendom. Ikke eier jeg en villa, ikke tjener jeg stort og jeg jobber hardt for det jeg tjener. Jommen er jeg fæl. Ikke skjønner jeg heller hvorfor disse tiggerne kommer hit og hvordan de kommer seg hit (de har jo, som du sier, _ingenting_). At de kan være et omreisende folk som ikke har særlig sansen for å innrette seg i et organisert samfunn i det hele tatt er ganske utenkelig.

  Og disse vestkantfolka er jo ganske jævlige. De eier ting, har høy inntekt og blir irritert når folk roter i søpla på eiendommen deres mens de spiser med familien. Tenk å være så grusomt kald av seg?

  Aller helst burde alle som er fattige nok komme til oss (føkk knows hvordan de skal greie det uten å eie nåla i veggen), så vi kan be dem inn på middag og pakke de inn i pledd. De som ikke vil kan henge seg i silkeskjerfet sitt fordi de er kalde og umenneskelige og bare tenker på seg selv.

  Du verden så artig det er med bitter sarkasme, gitt.

  • Daniel

   Ordentleg fælt!! Kvar gong eg går ut for å henta søpla mi, så har nokon stjåle frå ho :ss

   Det er ein grunn til at ein kastar ting, er det ikkje?

 8. smula

  Heretter skal jeg legge matrestene mine sortert i doggybag e.l og flasker til pant ved siden av så slipper de å grave etter maten og får handla litt i tillegg. Førstemann til mølla. De narkomane pleier som regel å være kjappere i svingen her når de er på leit etter verdisaker.

 9. sklie

  Enig i at vinklingen i Aftenposten setter villaboerne i et lite flatterende lys, og at dette er et problem aller mest for dem som ser seg nødt til å gå gjennom andres søppel for å finne noen rester til seg selv…

  Likevel; i min bygård på østkanten er det også flittige hender østfra som ofte roter i søpla. Og grunnen til at jeg anser dette som et problem, er bl.a. at all kildesortering som vi som kaster søpla gjør, flittig i ulikt fargede poser med dobbelt knute bla bla, blir effektivt annullert før søpla når søppelbilen. Alle posene rives opp, søpla blandes, papircontainerne brytes opp og vanlig søppel kastes oppi dem mens søppelcontainerne ransakes. Vi kunne liksågodt driti i hele kildesorterninga. DET irriterer MEG, da.

  Løsning: folk må slutte å kaste brukbare ting i søpla! Slutte å kaste mat som kan spises. Vi trenger miljøstasjoner der vi kan levere klær, elektronikk (som godt kan skrus opp og brukes til deler), møbler, hyller, skruer og alt annet som noen kan tenkes å ha bruk for. Så kan både glade hippier, rom-tiggere og fattige studenter dra dit og hente det de trenger.

 10. MArcus

  To ganger har jeg observert rumenere komme og åpne søppelkassene, kaste ut ting de kanskje tror er brukelig og så bare går de. Mens fugler og vinden tar og sprer søppelet som er igjen oppi der (for de lukker selvfølgelig aldri igjen lokket) og det de ikke ville ha alikevel som ligger spredt rundt søppeldunkene.

  Det hadde vært helt greit at de eller andre går igjennom søpla og tar det de vil,
  men at de feks kommer og åpner søppeldunkene og åpner søppelposer for å lete etter flasker, og lar søpla flyte rundt søppeldunkene er ikke noe særlig.
  Og at de ikke engang gidder lokke søppellokket etter de har vært nedi der er jo bare latskap.

 11. Mira

  De må gjerne komme og knabbe søpla mi, jeg har overfylte containere ei uke før søppeltømming!