Norsk mat fra nordmenn?

Dagbladet når i dag nye høyder i sin gravejournalistikk i det de kan avsløre at et par bønder tok seg en kebab på Grønland etter aksjonene i går. La meg gi dem en liten realitetsorientering om norsk mat og nordmenn.

For når Dagbladet under overskrifta “Kjærleik til norsk mat…” forteller om bøndene som først gikk i tog for kjærlighet til norsk mat med kampropet om at norske bønder lager maten din i kontrast til kebabene de spiste etterpå, kan det jo hende de ikke heilt følger med i våre produksjonsledd. Og de er ikke aleine. Jeg meiner dette viser noe av kjernen i problemstillinga rundt norsk landbrukspolitikk.

Det virker som om folk flest, Dagbladet inkludert, meiner bønder bare produserer et lite utvalg dyre geitoster og spesialkjerna smør – produkter vi sikkert kan klare oss uten. Men det er faktisk ikke det de i hovedsak lever av. De lever av å produsere vårt daglige kjøtt, som selges i hundretusenvis av restauranter rundt om i landet, inkludert de indiske, tyrkiske og kinesiske. De lever av å produsere våre daglige brød- og meieriprodukter, som ikke bare benyttes i omtrent hvert norske hjem hver dag, men som selvfølgelig også er en viktig del av den industrielle matproduksjonen. De gir oss grønnsakene våre og egga våre. Og vi ser på dem og vi burde vite at de er norske, selv om en person med fjern, tyrkisk bakgrunn har vært borti dem.

Norge for nordmenn – et slagord som ble brukt på 70- og 80-tallet for å stoppe innvandringa så vi kunne ha godene våre for oss sjæl. I likhet med det Dagbladet gjør nå, definerte man nordmenn som de som spiser kjøttkaker og poteter på landet og i de tusen hjem på Oslo Vest, mens ikke-nordmenn, altså de vi ikke ville ha, var karriluktende mennesker med en kulturell link til Pakistan og inngående kjennskap til hvordan man kan mette fulle folk.

Jeg trodde faktisk at vi var litt ferdig med den tida. Nå selges det tross alt kebab på Statoil. Riktignok fins det litt for mange innvandringsmotstandere ennå, men ikke like mange som meiner den godt integrerte kebabsteikeren i gata som har metta festglade natteranglere i to-tre generasjoner, burde sendes lenger heim enn til Manglerud. Han er nemlig norsk han også. Og produktene hans er like mye basert på norske råvarer som kjøttkakene hos Bondeheimen. Kan hende begge parter også bruker noe importerte varer, men de hadde ikke klart seg lenge uten tilgang på norske lanbruksprodukter.

En realitetsorientering om kebaben din er altså at den er norsk. Og en realitetsorientering om norske bønder er at de sikkert har mer til felles med gatekjøkkendriveren på hjørnet enn med Dagbladets journalister. De både produserer og spiser mer enn kjøttkaker. De sørger faktisk for at vi blir mette, enten vi stapper i oss den femte kyllingfileten denne uka eller vi kjøper en Lam Korma på hjørnet eller vi spiser matpakka vår med First Price-ost i kantina. Det skulle bare mangle om de ikke fikk betalt for det.

117 comments

 1. Lene

  Kjøttkaker og poteter på Oslo vestkant?!?
  Du vanker ikke mye der skjønner jeg.
  Der går det i sushi, thai, salma, scampi, ryper og annet selvskutt vilt.

  Ps, ser gjerne at du henger ut VG litt også, selv om du har blitt kompis med Magne og han linker til deg mener jeg, mye dritt i den avisen også.

  Lene

  • antigirl29

   Godt poeng. Jeg er ofte kritisk til VG. Senest i dette innlegget. En annen gang og en smule krassere i dette. Jeg syns både VG og Dagbladet er bra aviser på sine måter, men reagerer ofte på ting som står der for det. Det er vel oppgaven til oss lesere?

 2. Lene

  Men i alle dager! Hvor f… har det blitt av Lillian og Big Dick??
  Har vært bortreist lenge skjønner jeg, du har jo blitt populær!
  Fra å være en sær outsider som terget på seg interiørbloggerne, og med en liten trofast tilhengerskare på fire stykker….
  Jeg er imponert…og begeistret, selv om jeg elsket “min gamle Mag” også.

  Skriv i vei, du er veldig bra fortsatt

  Lene

  • antigirl29

   Takk for det! Og velkommen tilbake! Jeg savner Lillian og Big Dick, men føler vel ikke jeg har endret meg kjempemye sånn ellers.

 3. Lene

  Neida du har ikke forandret deg, bare jeg som ville ha Maggen min for meg selv 😉 Litt sånn som når du finner en dritbra liten butikk i en bakgate som har de absolutt beste klærne, akkurat sånne som du liker og du blir stamkunde, klart jeg da blr sur hvis Fotballfrue, Voe og Trine Grung plutselig skriver pent om sjappa!

  Neida, jeg er ikke så kjip. Mere Mag til folket er bra.

  <3 Lene

  Ps men hvor f… er Lillian og Big Dick?
  Tror vi må etterlyse dem.

 4. lax

  Du finner nok ikke mye “norskt kjøtt” i diverse kebabsjapper rundt om, i alle fall ikke i hovedstaden. Ytterst få norske produkter generellt, tenker jeg vi sier. Og jeg tenker vi sier det fordi det er fakta.

  Ikke det at dette bryr meg nevneverdig, men ville bare påpeke det.