Det du absolutt ikke trenger i kofferten

Ok, selv jeg må snart innrømme at det er sommer og ferietid. Skal du på ferie til en ny og spennende destinasjon hvor de faktisk kjenner konseptet varmt eller storby? Da tipper jeg du allerede har fått nok av innspill til hva du bør ta med deg dit. Hvert år drukner ukeblader, aviser og annet søppel deg i tips til hva du bør pakke til hvilken type ferie. Det eneste du kan være sikker på at de sier hver gang, er at du må ha med deg sjukt mange unødvendige ting og at du må pakke lett.

Lurer du derfor på hva du kan kutte ut på veien mot en svært lite permanent tilstand av koffertens uutholdelige letthet? Her er noen forslag:

Safariutstyr

Dette konseptet skjønner jeg altså ingenting av. Hvorfan er det alle folk reiser siden de skal på safari i eksotiske omgivelser heile tida? I hvert fall ikke til et land sør i Europa, regner jeg med, siden sebra og regnskog er rimelig fraværende der. Ikke skjønner jeg heilt poenget med å gå i samme mønster som høyst spiselige dyr hvis du skulle befinne deg i jungelen heller. Dropp det såkalte safariutstyret, altså, og ta deg et par minutters tur i skogen bak hotellet på Kreta ikledd sommerkjole med god samvittighet.

Et par gode treningssko og ei yogamatte

Seriøst, både du og jeg veit at du ikke skal trene i sommerferien. Lytt til erfarne feriefolk, ta deg sammen og et smør mens vi sammen slår et slag for at appelsinhud og ølvom blir trendy framover.

Familie

Spørsmål: Hva syns du om forrige familieferie? Tenk litt over det og la meg opplyse deg om følgende: Det blir aldri noe bedre. Tar du med deg familien på ferie, får du hva du fortjener.

En diger stråhatt

Sitter du med drømmen om å ha med deg en diger stråhatt til ei øde øy i Hellas ingen har hørt om? Da burde du huske tre ting. For det første at en hatt ikke kan legges i bagasjen, og at du derfor må bære rundt på en sjukt irriterende hatt på alle de femten flyplassene du har bestemt deg for å dra innom på vei til bestemmelsesstedet for å spare et par hundrelapper som du heller bruker på overprisa flyplassmat. For det andre så er det ingen ting som er lettere å få kjøpt når du kommer fram, enn en stråhatt. Bare ikke ta den med hjem, for da skal du innom søtten flyplasser, og hjemme ligger fjorårets hatt i ro og mak. For det tredje, og det er aller viktigst, så fins det ikke ei eineste øde øy i Hellas, ei heller ditt bestemmelsessted. Sjansen er stor for at du ikke får plass på stranda hvis du har en litt for bredbremma hatt.

Hurtigtørkende håndkle, silkelakenpose, sammenleggbar kopp og andre “smarte” ting du får kjøpt på Handysize.

Det er bare å innse det: De aller færreste av oss skal på trekking i Himalaya eller båttur rundt Påskeøya. Da kan det være like greit å droppe å fylle kofferten (eller, grøss og gru, sekken) med halve butikken til Handysize. De tingene du bruker hjemme, typ såpe, dunpute og håndkle fra Ikea, funker utmerket også lenger sør. Trenger du litt ekstra kred for å ha sjans på de kjekke backpackerkidsa, kan du bare skryte av den bittelille, lokale øya du var på i fjor og tilfeldigvis glemme å nevne at det var Gressholmen.

Bare en liten basisgarderobe så du kan kjøpe resten underveis

Nei. Det er en svært dårlig ide. Årsak: Det er helt for jævlig å prøve klær i varme land hvor innbyggerne er halvparten så store som deg og du er permanent dødssvett mens ingen forstår hva du sier. Og hva skal du si at du dreiv med i feiren når du kommer hjem? Svetta rundt på Zara for å finne noe som passa basisgarderoben? Da kan du like gjerne bli hjemme.

Det du nå kan fylle kofferten med:

Sånn, da tenker jeg vi har tømt halve kofferten din. Men hva skal du med en halvfull koffert? Ingenting. Jeg meiner, noen ferietradisjoner er til for å holdes, og du vil jo gjerne krangle med Norwegian om overvekt i år også. Her er derfor noe annet du seriøst bør vurdere å dedikere den nyrydda plassen til:

  • Kondomer: Av mange omtalt som safariutstyr nummer en. Og tro meg: Du vil ikke ha med det du finner på ferie, hjem. Ikke noe som minner om det en gang.
  • Solkrem, faktor 50+: Syns du ikke sommerkjolene dine ser så fine ut på en mindre brun kropp? Da kan jeg minne om at det er billigere å bytte ut garderoben enn å bytte ut huden. Svart og grått er farger soms funker fint til sommerhvit hud.
  • Skygge: Det kommer ikke til å være så mye skygge der du er, så den kan du ta med hjemmefra. Så kan du lese i skyggen og kose deg mens andre blir hummerrød og rosa. Og så kan du være i fin form til å feste på kvelden mens andre slukner i titida av rein dehydrering.
  • Ei øde strand: Disse øde strendene som du tror du skal finne lenger sør, de fins ikke. Hvis behovet for øde strand virkelig er så stort, så foreslår jeg at du stikker til Berlevåg og henter ei du kan ha med deg. Eventuelt bare blir i Berlevåg.
  • Kontanter: Skal du til ei ikke helt øde øy i Hellas? Da kan det være lurt å ta med penger i form av kontanter. Sats gjerne på et bredt utvalg valutatyper, du veit aldri hva som funker best når du kommer ned.
  • En eller flere heite kveldskjoler: For det er om kvelden du skal finne ut hvem du skal dele kondomene med, just sayin.

God tur og god sommer!

86 comments