Barndom i internetts tid

Kjære alle digitale mødre og fedre med barn i alle aldre. Her kommer noen råd om hva ungene deres og vi andre helst vil slippe å lese på Facebook og andre steder på internett. På vegne av vanvittig mange: På forhånd tusen takk.

Når ungen er minus 10 måneder: Ikke skriv at du driver og prøver å lage han eller henne. Eller at du øver på det.

Når ungen er minus 5 måneder: Ikke legg ut ultralydbilde. Ville du likt å bli flasha på internett når du var mindre enn deg selv, kanskje?

Når ungen er minus 5 mnd – minus 1 dag: Ikke omtal ungen din med navn, og om du gjør det: Ikke del det med meg.

Når ungen er 1 time – 30 år: Ikke legg ut bilde av ekskrementer, frafalne kroppsdeler, indre organer, ytre organer eller andre ting som ikke engang hører hjemme på stellebordet. Hold forresten hele stellebordet utafor sosiale media, er du snill.

Når ungen er ca 1 time – 30 år: Ikke legg ut bilde av barnet uten klær. Med mindre barnet er passert 25 og har det som jobb ikke å ha på seg klær. Nei forresten, ikke gjør det da heller.

Når ungen er mellom 0 og 17 år og i en eller anna trassalder: Ikke del det med noen, ungen kan bli så trassig at han dreper deg.

Når ungen er ca 11-14 år: Ikke skriv at gullklumpen/koseklumpen/rumpetrollet/sussebassen (stryk det som ikke passer) har bursdag med suss/nuss/kyss/klem/koz fra mamma eller pappa. Og akkompagner det for all del ikke med et halvnakent barnebilde fra den gangen ca 14-åringen var mye yngre.

Når ungen er så liten at han eller hun ikke kan lese: Ikke skriv noe han eller hun kommer til å hate deg for når vedkommende lærer seg å lese. Og vi andre kan å lese heile tida, så du trenger ikke så skrive babyspråk. Vi forstår voksenspråk.

Når ungen er 6-19 år: Ikke skriv hva læreren har sagt eller skrevet i karakterboka til ungen din. Eller på foreldresamtalen, eller i et anna forum for skryt og ros.

Alltid og alle: Du er ikke aleine på internett. Det er mange andre der også.

Når ungen er 15+ år: Ikke skriv at ungen har fått en egen unge før ungen er pressa ut, eller ungen sjøl har tenkt å meddele at ungen er født.  For ungen som nå har egen unge: Rykk tilbake til start og les deg nedover. Takk for oppmerksomheten.

190 comments