Den hora? Et forsvar for Kristen Stewart

Kristen Stewart slik jeg liker å se henne

Nok en utroskapsskandale fra Hollywood har blitt en del av vår daglige underholdning, og denne gangen hiver vi Kristen Stewart til ulvene. Her er mitt forsvar for henne.

Den hora

Vi kjenner utviklinga i denne situasjonen. Regissør Rupert Sanders (41) har hatt seg med en av sine skuespillere, Kristen Stewart (22). Sanders var gift, og Stewart var i et forhold på gjerningstidspunktet, og det røsker godt i den amerikanske folkesjela. Dessverre kjenner vi også litt for godt til dramaturgien videre: Mannen griner og ber om tilgivelse. Det får han. Det var jo bare et feilskjær, selvfølgelig. Han er jo ellers en veldig fin familiefar, og jøss så hardt det er å være kunstner og omgitt av så vakre kvinner – han må jo ha konstant ståpikk på jobb, annet er ikke å forvente. Hjemme sitter kona hans og passer ungene uten å få nevneverdig oppmerksomhet. Rundt omkring sitter svært få og nevner begrep som seksuell trakassering.

Den syndende damas forhold, derimot, det tar slutt under et enormt blitzregn. Det er bare så enormt synd på kjæresten hennes. Han har vi jo sett på film, og han er dritsøt, så han får en is på The Daily Show mens alle sitter foran tv-skjermen med tårer i øya og hater, hater Kristen. Om et år husker ingen hva Rupert Sanders dreiv med anna enn å regissere en filmsuksess. Men alle, inkludert oss som forsøker svært hardt å la være, husker at Kristen Stewart, det var hu som knuste hjertet til Robert Pattinson. Den hora.

Vår etiske hverdagsfiksjon

Jeg tror kanskje jeg lar være å påpeke feila i denne historia av frykt for å bli overtydelig. La meg heller ta et anna spørsmål: Hvorfor i helvete bryr jeg meg nok om en utroskapsskandale i Hollywood til å skrive et innlegg om det? Kan de ikke bare holde på i fred? Hva raker det oss?

Jeg gidder å skrive om det fordi enten vi vil eller ikke, så påvirker ei såpass profilert historie oss. Den vinklinga saken får i media, får etiske konsekvenser. Vår måte å reagere på den på, legger lista.Hollywood-stjernenes liv, selv utenfor lerrettet, er en del av vår hverdagsfiksjon. Vi bygger historier rundt dem, enten de er sanne eller ikke, og vi henter sannheter fra disse historiene som får veilede vårt liv og nærmiljø.

Særlig gjelder dette kvinnesyn og seksualmoral. Det er ingen steder disse faktorene er så strenge som i sladrepressa. Er du utro, naken eller på andre måter promiskuøs der, er du føkka. Sladrepressa er ett av få steder hvor vi fortsatt dømmer folk offentlig uten å kny, og vi lar de dommene skape presedens, også for vårt dagligliv.

Norsk dagligliv

For dessverre skjer disse historiene litt for ofte også i norsk dagligliv. En sjef er utro med en kvinnelig ansatt, og den kvinnelige ansatte tar kontorplanta si og går for å slippe oppmerksomhet. Et forhold ryker fordi mannen, en familiefar på 45, har vært utro, og alle blir sure på den single dama han var utro med – inkludert alle de som overhode ikke kjenner til omstendighetene rundt forholdet, men bare regner med de skjønner hva som har skjedd, og hvordan ei ung, singel dame i 20-åra har lurt mannen opp i stry med sin uimotståelige seksualitet. En gift politiker ligger med en annen gift politiker, og dama får unngjelde. Hun burde vite bedre enn å ødelegge forhold, selvfølgelig, og man kan jo ikke ligge seg til makt.

Jeg veit hva jeg snakker om. Å gjøre kvinner til hekser på bakgrunn av en kollektiv seksualmoral få klarer å holde seg til, er en dagligdags affære. Jeg har selv vært den dama som ble hata fordi jeg som singel hadde meg med en fyr som var gift – til og med den gangen jeg ikke visste at han var det (jeg burde jo ha skjønt). Jeg har også vært den dama som har blitt upopulær fordi jeg hadde kløft i andres ektemenns nærvær og disse hadde feil fokus. Og jeg har vært den dama som mista en venn fordi jeg lå med en fyr hun kunne tenke seg å ligge med. Dessverre har jeg også vært den dama som så ned på en kvinnelig ansatt som lå med sjefen. Og det. Det er det eneste tilfellet jeg skammer meg over.

Lær fra kjendisene?

Dagens lær fra kjendisene kan kanskje være følgende: Du trenger ikke vite så inderlig vel hva du skal mene om forhold som ikke inkluderer deg selv. Uansett hvor du måtte sette standarden for eget forhold, behøver det ikke å gjelde for andre. Unge mennesker kan ha godt av litt rundtompuling og utroskap før de finner seg selv og en enebolig på Kløfta. Familiefedre er jeg litt mer usikker på, men hei, hvis det funker for dem, så hvorfor ikke? Og hvis du først skal ta noen, husk i alle fall på at det kan være mannen som er den skyldige. De er tross alt ikke så ofre for sin egen blodfylte pikk som de liker å tro.

Min instendige, og pt sikkert også uanstendige, bønn er uansett som følger: La oss tilgi Kristen Stewart. Ikke så mye for hennes skyld. Men for alle oss andres.

(Ellers så kan vi kanskje nøye oss med Professor Snapes kommentar på Twitter: “Kristen Stewart has apologized for cheating on Robert Pattinson. I’m still waiting for an apology for the Twilight movies”)