Ei realitetorientering om en Oscar-selfie

selfie

Ok, så du har tenkt å dele dette fantastiske bildet av masse kjendiser som koser seg på Oscar? La meg i det minste gi deg ei realitetorientering om hva du deler først:

– Jeg skjønner at du syns det er koselig at kjendiser er akkurat som oss og knipser bilder med telefonen, men husk bare på følgende: a)Kjendiser er ikke som oss og b)Disse folka er så pakka inn i produktplassering at de ikke klarer å reise seg uten å ha planlagt det nøye og c)Det er faktisk ikke lov å være så kørka i huet at du tror dette var et spontant påfunn. Vi snakker et av verdens mest sette direkteshow, man tar ikke ting på sparket og satser på at tv-kameraet får det med seg.

– Det er ikke Oscars produsenter, men Samsung som har betalt for de minuttene dette tok. Her snakker vi produktplassering verdt si vekt i gull. Noen sier 20 millioner, jeg tipper mye mer. Man tar ikke et bilde av Julia Roberts og bruker det i markedsføring uten a) å spørre henne først og b) betale henne jævlig godt for det. Og det er mange Julia Robertser i dette bildet.

– Det er en jævlig god regissør bak dette. For det første skal det litt til å få samlet denne gjengen på et par minutter i et bilde som ser fabelaktig ut. For det andre skal du jobbe ganske hardt for at navnet Samsung er fremst i bildet under hele seansen. Trodde du det var tilfeldig at gjengen styrte masse med hvem som kunne strekke telefonen lengst fram (og mot kamera)? Think again, som Brad Pitt ville sagt.

– Det er ikke det ekte bildet som Ellen Degeneres tok, som er mest framtredende i mediene nå, det er bildet av at de tar bildet. I sin iver etter å fortelle om dette geniale stuntet, vil man fortelle at Degeneres tok bildet, derfor bruker man heller bildet av at hun tar det, da, vet du. Og slik sikrer Samsung at logoen dukker opp over føkkings alt i nær assosiasjon med verdens fremste stjerner, de vi alle drømmer om å være.

– Her er det stoff for mange nyhetssaker, som sikrer at bildet, med Samsung-logoen, forblir i mediene i hvert fall et par uker til. Ser du for eksempel den mørke mannen til høyre? Broren til Lupita Nyong’o, som vel var årets sikreste Oscar-vinner, ga saken “ikke-kjendis snek seg med på bildet”. Og du har vel sett bildet av Liza Minelli, som ikke ble med? Der har vi en ny delingsstory. Ogsåvidere.

– Vi lever i en tid hvor folk spoler over reklamer og ikke tror på noen andre enn privatpersoner i sosiale medier. Derfor lønner det seg mye mer å lage innhold som vises utenfor pausene og som privatpersoner har lyst til å dele i sosiale medier enn å produsere enn reklamefilm ingen kommer til å se i pausen. Hvis du deler dette bildet, gjør du akkurat som Samsung vil. Det kan jo hende du faktisk vil drive gratis reklame for dem, men så vet du i alle fall det.

– Det er selvfølgelig heller ikke tilfeldig at dette stuntet skjer i en tv-sending hvor det aller viktigste som skjer, er at man deler ut prisen til “Best picture”. Og at vinneren ble Samsung.

De burde betale deg for at du bidrar til suksessen. Grattis.

120 comments

  1. meru

    Du er ironisk nok første bloggern jeg leser med dette bilde:) men poenget er bra da. Det er bare synd at det er sant. :p

  2. Barbarella

    Har aldri sett dette bildet før på din blogg. Er du betalt av Samsung, eller 😉

  3. Elise

    Dette har jeg faktisk aldri tenkt over, men det er nok (dessverre) sant. Tommel opp for realitetsorientering 🙂