10 ting du kunne lært på konferanse

knowledgeI løpet av ei drøy uke nå har jeg vært på tre store konferanser. Det var selvfølgelig lærerikt. Men det ble også litt overdose, og ikke bare av drikkebonger og lunsjbuffeter. Har du ikke vært på like mange konferanser i det siste? Her er noen av de universelt utforma sannhetene du har gått glipp av.

1. Det må gjøres en grundig mapping

Hvis du, som meg, ikke vet hva mapping er, kan jeg herved fortelle det: Det er ordet kartlegging brukt på en måte som ikke får deg til å høres ut som om a)du er akkurat det du er, en byråkrat, eller b)som om du gjør akkurat det du faktisk gjør, byråkratisk arbeid. Husk ordet mapping til neste konferanse, og du er garantert minst et par-tre jobbtilbud i pausen. Bruk gjerne også co-working i stedet for samarbeid.

2. Verden går kjempefort framover

Dritfort, faktisk. Vi har lært like mye de siste to åra som vi lærte fra steinalderen til nå. Om hva, sier du? Irrelevant. Bare husk og trekk pusten og heng med i svingen og hold deg oppdatert og sånn. Velkommen til konferanse.

3. Det er viktig med brukertesting

Det er brukerne som bestemmer i dagens samfunn, enten det er snakk om vareutvalget på Rimi, nettsida til et lite selskap ingen skjønner hva driver med, innholdet i en større bygning nord for Operaen eller hva kongen skal spise til frokost. Du må teste alt på brukerne. Og gi brukerne det brukerne vil ha. Hva du vil ha? Helt irrelevant. Du er nok ikke bruker.

4. Godt språk er viktig

Jeg er glad for at folk endelig har kommet fram til det der de står og prater på nok en kommunikasjonskonferanse med kommunikativt innhold. Husk språket. Det skal tale til ALLE. Du skal være TYDELIG. Alt vi ikke liker er BYRÅKRATISK. Grøss og gru.

5. Det handler om mennesker

Så klassisk at til og med jeg sa det i mitt innlegg. Der sitter du og tror du skal lære om kommunikasjonsstrategier, søkeordsoptimalisering, nye veiledere for offentlige anskaffelser eller algoritmestyrte medier. Og så får du høre at du heller burde tatt grunnfag i sosiologi. Alt handler om mennesker for tida. Men hva driver mennesker med? Det får du heller spørre om på Blindern.

6. Vi må designe for fremtiden

Dette er en av de setningene jeg ikke ville betalt 5999 kroner i kursavgift for å få høre. Det er tross alt en deduktiv sannhet. Jeg meiner: Hvis du holder på å utvikle noe nytt, vil det jo ikke bli ferdig før i framtida. Du designer altså per definisjon for framtida. Hurra.

7. Hvis du skal nå målene dine, må du måle resultatene

Virkelig? Og jeg som trodde det var ei bjelle oppe i skyene som begynte å ringe med en gang et ikke-målbart mål var nådd.

8. Det er viktig å formidle absolutt alt du holder på med

Dette er en typisk ting foredragsholdere sier for å rettferdiggjøre at de står der og snakker til deg i stedet for å være på kontoret og gjøre jobben sin. Det er noen ganger dårlige nyheter for deg.

9. Vi er alle kjempeflinke til å finne morsomme bilder på internett og sette dem inn i en Powerpoint

Dette er som regel ikke noe foredragsholdere sier rett ut, men noe de viser. Show, don’t tell er det ikke-målbare målet.

10. Alle kan gjøre alt og ingen vet hvordan en suksess blir suksess

Det er sånn det har blitt nå. Hvorfor er du egentlig på konferanse?

116 comments