Høydepunkter fra EM

– SJekk, Morten Gamst Pedersen. Jeg har mer hårgele enn deg!
– Sjekk, Morten Gamst Pedersen. Jeg har mer hårgele enn deg!

Endelig. Etter mange ukers blodslit med minst 90 minutter stillestående fotball på skjermen om gangen bare avbrutt av en uutholdelig strøm av “faktaopplysninger” fra Tom Nordlie og etter en periode med 50 prosent høyere humorterskel på Twitter, er fotball-EM over. Noen er lei seg, noen har emigrert til Portugal og atter andre har innsett at de bør holde seg i Russland om de vil slåss eller på Finnmarksvidda om de vil henge rundt med svermer av insekter.

Selv har jeg, som alle andre fotballkommentatorer med respekt for seg selv, laget en oppsummering av høydepunktene fra årets EM:

Beste trener:

Uten tvil Italias Antonio Conte. Alle menn som kan bli så full av følelser at de slår på seg selv neseblod i ren ekstase, får umiddelbart toppkarakter fra meg. Bare så synd at han skal trene et uinteressant engelsk lag nå. De gidder jeg ikke å følge med på. Si fra når Conte er tilbake i Italia.

AntonioConte
– Hæ? HVORFOR var det ingen som sa til meg at Chelsea straks ligger utenfor EU?

Verste øyeblikk:

Hver gang David Guetta dukka opp på skjermen. Her hadde Frankrike endelig en mulighet  til å avkrefte våre fordommer om at de er et land fullt av menn i konstant pubertet med manglende stilsans og en forkjærlighet for jævlig technomusikk, og så velger de David Guetta til å fronte EM? Bedre lykke neste gang.

Mest kvinnevennlige kamp:

Sveits mot Frankrike. Her tok Puma steget ett hakk videre fra tight fit-draktene til Uruguay i VM og utstyrte Sveits sine spillere med drakter som gradvis løste seg opp slik at opp til flere spillere endte opp i baris. Det var også helt ok at Adidas toppa det hele med å hive inn en ball som lufta gikk ut av i løpet av kampen, en tilstand jeg kunne identifisere meg med.

Takk, Puma. Igjen. Men dere kan jo kanskje velge for eksempel Italia eller Portugal neste mesterskap, for da blir det vel gjennomsiktige drakter?

–Sjekk, Ronaldo! Jeg har også sixpack!
– Hey, Ronaldo. Vi har sixpack i Sveits også! Trur eg.

Beste avgjørelse:

De som bestemte seg for å la lyset stå på på Stade de France natt til finaledagen slik at stadion ble full av møll og gresshopper. Noe skulle vi jo ha å underholde oss med når Ronaldo gikk av banen.

Beste linselus:

Møllen som landa på Ronaldo på akkurat riktig øyeblikk. Kommentar fra landets samlede PR-eksperter: – Her har vi et utmerket eksempel på real-time-marketing. Møllen så at dette var den anledningen hen trengte til å få oppmerksomhet fra verdens befolkning. Det virker kanskje tilfeldig, men her ligger det nok nøye planlegging bak. Vi blir ikke overrasket om møllen dukker opp i Skal vi danse eller kjendisversjonen av 71 grader nord neste sesong.

moth

Beste kampanalyser:

TV 2, som klemte inn bare 90 sekunder av gangen innimellom reklamepausene. Det er faktisk akkurat nok til å oppsummere hva som har skjedd med 22 menn og en ball i løpet av 45 minutter. Ja til mer fotball på reklamefinansiert tv!

Viktigste forhåndsanalyse: 

Den franske treneren Didier Deschamps, som kunne fortelle at det er en grunn til at Ronaldo har muskler. Det kunne jeg faktisk ikke ha tenkt meg til selv.

Viktigste etteranalyse:

Sveitsiske Xherdan Shaqiri, som etter en kamp med revna drakt uttalte at han håper Puma produserer kondomer. Det er som kjent viktig å dra paralleller fra fotballen til det virkelige livet.

Verste outfit:

Portugals keeper Rui Patrício, som stilte med en rosa og en gul grytevott. Og så kan man jo bare drømme om hvordan den fyren kunne sett ut i EMs vakreste drakter i to flatterende grønne nyanser om han bare hadde tatt en tur ut på banen i stedet for å henge i mål.

rui patricio
– Sjekk hvor store hender jeg har, da!

Minst lovende publikum:

Alle de som brukte dagen derpå til å diskutere hvorvidt det skulle vært dømt hands og/eller straffespark. Selv jeg veit at det er for seint til å endre kampresultatet. Men det går åpenbart nedover med fotballkunnskapen i den norske befolkninga.

Mest lovende ikke-sportslige egenskaper hos en dommer:

Mark Clatteburg. Dette forklares best med video:

Beste underdog-moment:

NRK 3, som viste den fantastiske kampen mellom Russland og Wales mens NRK 1 holdt på og tulla med Slovakia og England. Tenker vi beholder den kanalen litt til, jeg.

Beste avledningsmanøver:

Island, som klarte å få hele verden til å glemme alt deres vulkaner, banker og politikere har holdt på med de siste åra bare med å vinne et par fotballkamper og klappe i takt. Skriver meg den bak øret til neste gang vår regjering finner på noe “lurt”.

Verste avledningsmanøver:

England, som ikke bare bestemte seg for å gå ut av EU, men også forlot EM på cirka samme tidspunkt og lot Wales være igjen alene. Tror det blir ei stund før vi hører fra den gjengen igjen.

Beste påminnelse om at rettferdigheten vinner til slutt:

Ronaldo, som viste at han fortsatt er sterkest:

url

Comments are closed.