Faktasjekk: Dette kan man FAKTISK oppleve på Aschehougs hagefest

Dette bildet har jeg stjålet fra NRK. Litt skal man jo ha igjen for lisensen.

Endelig er den her. Nasjonaldagen til hele den norske kultureliten og vi som er så heldige å få lov til å henge med dem. Det herser mange myter om hva som skjer i hagen, men jeg har faktasjekka det hele over flere år nå. Her er det du faktisk kan oppleve på Aschehougs hagefest:

 • Det første du møter er registreringa. Dette tar litt tid, siden halvparten av forlagets mest kjente forfattere, samt Kjell Magne Bondevik, har glemt å melde seg på.
 • Det neste du møter er kjendisfotografene til TV 2 og Se og Hør. Forvent å bli nøye scanna for å sjekke om du er verdt å ta bildet av. Forvent å bli funnet for lett. Hilsen “kjendis” i kategorien D minus minus.
 • Så kommer høydepunktet for kvelden og det som gjør hele kvelden verdt å gå på: En klem fra Mads Nygaard. Du er ingenting i norsk kulturliv hvis du ikke får en klem fra Mads. Men det får du jo <3
 • Inne møter du minst sju tidligere statsministere, inkludert Kjell Magne Bondevik, og må forklare minst tre av dem veien til matbuffeten. Pluss hva som faktisk er på matbuffeten. De tror jo tross alt du jobber der.
 • I løpet av kvelden vil du oppdage at alle du snakker med vrir og vender veldig mye på hodet. Dette er ikke fordi de har omfattende nakkeproblemer de trenger å holde i sjakk, men fordi de ser etter om det fins noen som er viktigere å snakke med. Det må du bare leve med når du er “kulturpersonlighet” i kategorien D minus minus.
 • Årets samtaletema kommer til å være virkelighetslitteratur, så det bør du lese deg opp på (pun intended). Velg side med enten Helga eller Vigdis eller Kjell Magne Bondevik før festen, men ha en holdning om at dette egentlig bare er noe Aftenposten har funnet på for å vinne egne lesere.
 • Andre tema det er greit å kunne: Den litterære utviklinga til Jan Kjærstad, som i år må anses som god. Og noe om valget, som må anses som dårlig.
 • Et tema du bør unngå, er leppa til Therese Johaug. Må du likevel snakke om leppa til Therese Johaug, forsøk å sette dette inn i et kvasiintellektuelt perspektiv, hvor du sammenligner hendelsen og folks primitive reaksjon på den med noen av vår tids viktigste strømninger.
 • Midt i arrangementet deles Aschehoug-prisen ut. Dette er et avgjørende øyeblikk i norsk kulturliv. De som først skjønner hvem prisen går til og nikker anerkjennende mens juryens begrunnelse leses opp, vinner en ekstrapott med høy kulturell kapital sponset av Linda Hofstad Helleland. Jeg har satt penger på at Aslak Nore vinner for å være sikker på at også JEG vinner noe.
 • Ingen kjenner igjen den største internasjonale kjendisen til stede: Necrobutcher i Mayhem. Bort sett fra meg, som forgjeves prøver å sjekke han opp. Han ser jo mye bedre ut uten sminke.
 • Ingen tør å mase på Åse Kleveland. Bort sett fra meg, som forgjeves prøver å sjekke henne opp. Hun ser jo dritbra ut med sminke.
 • Mange tar kleine selfies med kjendiser i bakgrunnen og legger ut i sosiale medier. Dette er bra, for da får jo flere faktasjekka hvem som er på festen. For eksempel er Kjell Magne Bondevik der.
 • Det er veldig mange bloggere i Aschehougs hage, for de har alle gitt ut bok. Forvent folk som sitter og strikker på benken i hjørnet, folk som står og demonstrerer hvordan du kan legge maten i ulike rom i en nyutvikla matboks, folk som står og savner ungene sine og brisne damer i femtiåra som forteller Jo Nesbø at de har lest opptil flere av bøkene hans.
 • Verken Petter Northug, Gianluigi Buffon, Alexander Skarsgård eller Norges beste partysvensker er der. Dette er svært skuffende for noen, og her forventer jeg bedre innsats fra Aschehougs invitasjonsavdeling. Så lenge det ikke går på bekostning av “kjendiser” i kategorien D minus minus.
 • Noen er også skuffet over at det er veldig få skandaler på Aschehougs hagefest nå som vi har vent oss til at Hanne Ørstavik kliner med Langeland i en busk. Det er selvfølgelig en viktig innvending. Jeg tar det som en personlig utfordring. Helst uten Langeland.
 • Men mest av alt så er jo dette en nydelig fest for forlagets mange fantastiske forfattere, og DET gleder jeg meg til. Det og en klem fra Mads Nygaard. Og gratis alkohol. Neida. Joda.

Comments are closed.